| Hoş Geldiniz |
Aktif Konular Üye Listesi Arama |
| Buyurun, iste Serbest Kürsü | |
| |
|
| Sayfa 257 Sonraki >> |
| Yazar | Mesaj |
|
Dr. Orhan
Yönetici Grubu Yönetici Aktif Durum: ![]() Kullanıcı No.: 4 Kayıt Tarihi: 19.Agustos.2005 Konum: Turkey Gönderilenler: 150 |
![]() Konu: :.. KARABAS DÜNYASI ..:Gönderim Zamanı: 22.Agustos.2005 Saat 15:58 |
|
Herkese merhaba, Eski forumda bir çok bilgi yayinlamistik. Maalesef onlar artik mazi oldugu için, yeniden basliyoruz. Sitenin yurt içinden oldugu gibi, yurtdisindan takipçilerinin oldugunu da biliyorum. Sadece dün 130 kisi girdi foruma. Daha yayinlanali bir kaç gün oldugu halde. Üye sayisi 10-12 kisi. Haydi hepimiz günde toplam 50 kere girsek, 100 kere girsek. Gerisi nerede? Bu yüzden bastan basliyoruz.
Saf Kangal Köpegi'nde ana irk vasiflari sunlardir:
1-Aslan sekline benzeyen vücut ve özellikle kafa yapisi, 2-Agiz, burun, kulak ve göz çevresinde siyah maskeyle beraber boz post rengi, 3-Kafatasina yapisik kulaklar, 4-Yukari ve öne dogru kivrik kuyruk.
Bu 4 irk vasfi, bir sacayagina benzer. Bir sacayaginin, ayaklarindan birisi eksik olursa, dengesi bozulur. Bir Kangal Köpegi'nde de bu 4 vasiftan biri olmazsa, o köpegin safligindan söz edilemez.
Diger tali irk vasiflari ise sunlardir: 1-Ön gögüste beyaz madalyon, 2-Kuyruk ucunda beyaz leke, 3-Yüzde ve bazen kuyrukta, birkaç uzun, sert killi siyah ben, 4-Ayaklarda, dizden asagi kesimlerde beyazlik, 5-Damakta siyah leke, 6-Arka ayaklarda "Pençe" veya "Kurtçul Tirnak" denen 1, 2, veya 3 adet ilave tirnak, 7-Ayaklarda, parmak aralarinda perde.
Bu 7 özellikten birinin, bir kaçinin veya hepsinin birden olmamasi, o köpegin saf olmadigina delalet etmez. Olmasi, olmamasindan daha iyidir ve makbuldür.
BOZ RENK VARYASYONU (COLOUR VARITATION OF FAWN OR DUN)
Iste bir kaç örnek:
Belo (Ünsal Hamamcioglu-Zile)
Kobra (Kars)
Efe (Kocaeli-Geyve)
Bellen (Isviçre)
Herkese selamlar Düzenleyen Orhan YILMAZ - 02.Agustos.2006 Saat 08:45 |
|
|
Biz; Kangal'a Karabas denilsin demiyoruz; Karabas'a Kangal denilmesin yeter.
|
|
|
|
|
Dr. Orhan
Yönetici Grubu Yönetici Aktif Durum: ![]() Kullanıcı No.: 4 Kayıt Tarihi: 19.Agustos.2005 Konum: Turkey Gönderilenler: 150 |
![]() Gönderim Zamanı: 23.Agustos.2005 Saat 21:49 |
|
Herkese merhaba, Kemal Bey, Kangalin kurda gitmesi ilginç bir konu. Üzerinde çok palavra atilan bir konu. Benim sahsi kanaatim, bir Kangalin kurda gitmesi için, pes pese su üç sey gerekli; 1-Cesaret 2-Hiz 3-Güç Eger bunlar olmazsa, netice sifirdir. "Kurtçul Kangal'da kurtçul tirnak olur", veya "Kurtçul Kangal'da alinda ters dizilmis kil dizisi olur" gibi iddialar palavradir. Kangal'in kurda gitmesi ile morfolojik özelliklerinin hiç bir alakasi yoktur. Piyasadaki Kangallarin daha 1. maddede, cesaret maddesinde takildiklarini, benim görüstügüm yetistiriciler ispatliyor. Meslegimi ortaya koyacagim bir konu da sudur: 70 kg'i geçen, standart üstü ve ayni zamanda standart disi Kangallar'in hiçbirisinin, ne kurdun pesinden gidecek cesareti olduguna, ne de hiz ve sürate sahip olduguna inanmiyorum. Bugüne kadar yaptigim arastirmalar, orta boy Kangallar'in kurda gidip öldürdügü yönünde.
Kurt Bogmus iki adet Kangal (Tokat Zile)
KIRÇIL RENK VARYASYONU (COLOUR OF GRIZZLE)
Dün Kangal’in ana ve yardimci irk özelliklerini vermistim. Bu gün, Kangal’da bulunan resesif etkili genler tarafindan determine edilen renk varyetelerini vermeye basliyorum. Kangal’da dominant olan Boz renkden baska, 4 adet resesif renk varyetesi var. Bunlar Kirçil, Yagiz, Dalkir ve Erzurum Sarisi. Elbette ben bunlarin bilimsel dayanagi var. Daha genis bilgi almak isteyenler, kitabimin 7, 9 ve 10 bölümleri ile, kitabimin kaynaklar kisminda verdigim, ünlü genetikçi Robinson’un ilgili makalesini inceleyebilir. Dalkir renk varyetesini, ayri bir irk olarak gören birakiniz yetistiriciler, hatta akademisyenler bulunmaktadir. Bu renk varyetelerini Türkiye’de cesurca ilk defa ortaya koyanin sahsin oldugunu, utanarak belirtirim.
Kirçil Renk Varyetesi Bunlar, vücudunun çesitli yerlerine yayilmis sekilde kirçillik hakim olan Kangal'lardir. Bu koyu post rengi sadece bas ve boyunda olabilecegi gibi, ön gövdeyi veya bütün vücudu sarmis olabilir. Fakat bu koyu renk bacaklarda bulunmaz. Kurt postuna en çok benzeyen renk varyetesidir. Resesif etkili bir gen tarafindan determine edilir (Robinson, 1989). Yozgat-Akdagmadeni, Sivas-Sarkisla ve Malatya-Hekimhan hatti üzerinde ki köyler ve etrafinda ki bölgede daha sik görülmektedir.
Tokat Zile
Düzenleyen Orhan YILMAZ - 02.Agustos.2006 Saat 08:49 |
|
|
|
|
|
|
|
Dr. Orhan
![]() Gönderim Zamanı: 24.Agustos.2005 Saat 17:18 |
|
Herkese merhaba, Kangal Köpegi’nde renk varyetelerine, Yagiz rengi ile devam ediyoruz.
Yagiz Renk Varyasyonu (COLOUR Of ASHY) Bu renk varyetesi kirçil renge benzer. Fakat kirçil renkten ziyade, koyu gri, kül rengi bir yagizlik vardir. Ayrica kirçil renkten farkli olarak, bacaklarin dizden yukari kesimi ile gögüsteki beyaz madalyonun etrafi da kül rengindedir. Dizden asagi kesimlerdeki beyazlik ile kontrast olustururlar. Bas genellikle kirçil renkten daha homojen ve koyu olmak kaydiyla kül rengindedir. Resesif bir gen tarafindan determine edilir (Robinson, 1989). Bu renk köpekler iri cüsseli ve sert karakterlidirler.
Tokat, Zile
Ankara Merkez
Ankara Merkez
Herkese selamlar Düzenleyen Orhan YILMAZ - 02.Agustos.2006 Saat 08:55 |
|
|
|
|
|
|
|
Dr. Orhan
![]() Gönderim Zamanı: 25.Agustos.2005 Saat 12:34 |
|
Herkese merhaba, Sevgili Ahmet’cigim, Senin boncuk yeni gelince, bir köpekle dalastigini ve yere yattigini söylüyorsun. O olay oldugu zaman kaç aylikti. Muhtemelen birkaç aylikti. Henüz yavru bir köpekten, ergin bir köpegin vermesi gereken tepkiyi beklememelisin. Bence o hareketi normal. Eger sen ve diger arkadaslar, ellerindeki veya çektikleri diger Kangal resimlerini burada yayinlarlarsa, memnun oluruz. Nasil olacagini, dün, 5. sayfada anlatmistim. Takilana yardim ederiz. Kemal Bey, bak rsim yayinlama konusunu açikladik. Artik güzel resimler bekliyoruz. Ama dedigim gibi lütfen önce resimleri 60-70 KB’a düsürelim. Ali Bey, Bartin’da isler nasil? Yine özlettin kendini.
Kangal Köpegi’nde renk varyetelerine, dalkir rengi ile devam ediyoruz. Dalkir Ren Varyasyonu (Colour of Greybrindle) Konunun ilmi yönüne vakif olmayan kisilerce, "Karayaka Irki Köpek" olarak lanse edilen köpektir. Böyle bir irkin olmadigi, kitabimin 4. bölümde, "Karayaka Köpegi isimli bir irk var midir?" basligi ile cevaplanmistir. Yurdun çesitli yerlerinde bu renge "Çizgili Sirtlan Postu, Kaplan Postu" da denmektedir. Ana post rengi grimsi boz renktir. Bunun üstünde, kaplan postunda oldugu gibi, yukaridan asagiya dogru 1-3 cm genisliginde, sayilari 10-20 civarinda koyu gri ve koyu kül rengi çizgiler vardir. Resesif etkili bir gen tarafindan determine edilmektedir (Robinson, 1989). En çok yetistirildigi yer Ardahan'in Damal ve Hanak ilçeleridir. Diger bölgelerde de nadiren görülebilmektedir. Hollanda Çoban Köpegi, Benekli Great Dane, Eski Ingiliz Mastifffi, Çizgili Boxer, Fila Brasilerio, Castro Laboreiro, Staffordshire Bullterrier, Hannover Tazisi, Tennessee Treeing Brindle, Ispanyol Tazisi (Pugnetti, 2001).
Düzenleyen Orhan YILMAZ - 02.Agustos.2006 Saat 08:56 |
|
|
|
|
|
|
|
Dr. Orhan
![]() Gönderim Zamanı: 26.Agustos.2005 Saat 11:29 |
|
Herkese hayirli Cumalar Ahmet’cigim, her ne kadar resimden görme ile, canli görme bakimindan fark olsa da, senin Boncuk Kirçil renk varyetesinde tam bir Kangal. Gördügüm en önemli kusur, kulaklari. O kadar kusur da kadi kizinda da olur. Önemli olan bir hayvanin kisiligi, sahibine ve onun canli cansiz tüm varliklarina karsi olan sadakati gibi meziyetlerdir. Sen milletin dedigine bakma. “Boncuk Kangal degil” diyenlerin Kangal bilgisini sorgulamak lazim. Bu ise ne kadar vakiflar? Kemal Bey, o girdigin site kime ait, biliyor musun? Site sahipleri hakkinda herhangi bir bilgi yok. Benim kitabimdan kaynak kullanmislar, kaynak belirtmemisler. Kangal konusundan benim bir zeminde bir araya gelemeyecegim insanlarin isim, resim ve yazilarinin yaninda, benim de bilgilerim var. Bu hiç hosuma gitmedi.
Kangal Köpegi’nde renk varyetelerini, Erzurum Sarisi rengi ile bitiriyoruz.
Erzurum Sarisi Renk Varyasyonu (Yellow Colour of Erzurum) Post rengi kizil, altin veya koyu saridir. Yaygin olarak görüldügü yer Erzurum ve civaridir. Diger bölgelerde de nadiren görülürler. Iri yapili, inatçi ve cesurdurlar. Çok güzel görünüsleri ve asaletli duruslari vardir. Benim bugüne kadarki arastirmalarima göre; renk varyetelerinin görülme sikligi söyle; Boz % 70 Kirçil % 10 Yagiz % 10 Dalkir % 5 Erzurum Sarisi % 5 Elbette bu rakamlar yaklasik rakamlar.
Bu renk varyeteleri ve resimlerde yayinlanan Kangallar hakkindaki görüslerinizi bekliyorum.
Düzenleyen Orhan YILMAZ - 02.Agustos.2006 Saat 08:57 |
|
|
|
|
|
|
|
ibrahim
Yönetici Grubu Aktif Durum: ![]() Kullanıcı No.: 10 Kayıt Tarihi: 20.Agustos.2005 Konum: Tokat Gönderilenler: 20 |
![]() Gönderim Zamanı: 26.Agustos.2005 Saat 16:13 |
|
SELAMÛN ALEYKUM FORUMA RESIM EKLEME 1.ADIM : http://www.imageshack.us Sitesini açip çikan sayfada GÖZAT yazan yere basin.
2.ADIM (Yükleyeceginiz resim ebatinin 700x525 olmasina dikkat ederseniz forumda daha iyi bir görüntüsü olacaktir.)
3.ADIM host it! yazan yere basin.
4.ADIM
5.ADIM
6.ADIM
TAMAM YAZAN YERE BASIN . Evet yüklediginiz resim artik forumda. DIKKAT: Forumdan kaynaklan bir hatadan dolayi yüklediginiz resim 2 adet olarak görüküyor birinin üzerine tiklayarak DELETE ile silebilirsiniz. Düzenleyen admin |
|
|
|
|
BANAZLI
Üye Aktif Durum: ![]() Kullanıcı No.: 18 Kayıt Tarihi: 26.Agustos.2005 Konum: Usak Gönderilenler: 67 |
![]() Gönderim Zamanı: 26.Agustos.2005 Saat 17:55 |
|
Burada Isvicre den tüm Yurdum köpegi Kangal dostlarini ve saygideger Orhan abibi selamliyorum.
Cok sevdigim Kangal köpegime kavusmak nasip olmadi, oturdugum sitede ne yazikki sadece kedilere ve kücük süs köpeklerine izin veriyor. Allah in izniyle ileride yakin gelecekte müsait yere tasindigimizda, Orhan abimin sayesinde bende KANGALLANACAGIM insallah. Ve gögsümü kabartarak, yurdumun köpegi Kangalimi Avrupalilara asil bir Türk köpegi KANGAL olarak tanitip yanlis iddaalara karsi gelip düzeltecegim. Herkesi ve Orhan abimi selamlar yeni Forum un acilisini tekrardan kutlarim. Mehmet Gülhan |
|
|
|
| Sayfa 257 Sonraki >> |
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|